Om The March Initiative

Vi har sedan 2022 stöttat Ukraina på flera sätt. Bland annat genom Facebookgrupper och direktkontakt med andra som på olika sätt stödjer behövande i Ukraina. 
I Mars 2023 tog vi initiativet till The March Initiative.
Vår idé är att låta all vinst i företaget gå till Ukraina. Med det menar vi att företaget inte betalar ut vare sig utdelning till ägarna eller lön. Vi skänker materiel och utrustning till sjukvården, räddningstjänst, civila och olika enheter inom det ukrainska försvaret.
Vi har direktkontakt på flera orter i Ukraina och får löpande uppdateringar om vad som behövs just nu och var hjälpen gör mest verkan.
Våra två sätt att få intäkter är via försäljning av Ukrainskt kaffe och genom donationer

 

Historien bakom The March Initiative och Kaffet från Lviv

Vi brinner för att hjälpa och vi brinner för gott kaffe. Vi har lyckats ordna det så bra för oss att vi kan sälja riktigt gott kaffe och hjälpa de mest behövande i Ukraina dubbelt. Dels genom att handla av Ukrainska företag och dels genom att skänka hela vinsten till de som behöver mest hjälp i Ukraina.
Till skillnad från de stora hjälporganisationerna som plockar ut skyhöga löner, jobbar The March Initiative helt ideellt

Historien börjar någon gång efter Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina 2022.
Tom hoppades att Sverige skulle skicka trupp till Ukraina för att hjälpa ukrainska försvaret att bekämpa ockupanterna. Skulle det skett, hade Tom sökt sig till det uppdraget. När Sverige beslutat sig för att inte skicka trupp, var det flera som valde att lämna tryggheten i Sverige och hjälpa till på plats i Ukraina med det men kunde. En före detta kollega till Tom (Johan) valde att säga upp sig och åka ner och hjälpa till med hjälpsändningar. Hans bakgrund inom svenska försvaret gjorde att han som en av väldigt få, såg till att hjälpen nådde ända fram till de värst drabbade vid fronten. Dit åkte inga av de stora, kända organisationerna.

Johan stod i kontakt med ukrainska försvaret för att veta var han kunde köra någorlunda säkert. Han var beroende av att få korrekta underrättelser för att klara sig. Det var inte ovanligt ändå att han befann sig i områden som flygbombades av ryssarna och besköts med missiler och artillerigranater.

De kontakter han skaffade sig ledde till att han fick frågan om han kunde tänka sig att utbilda ukrainska försvaret i taktisk strid, vilket han bestämde sig för att göra. I månad efter månad utbildade han och hjälpte till med evakueringar av civila ur områden där ryssarna bombade.

Tom höll kontakten med Johan och de pratade om hur man kan hjälpa och supporta här hemifrån. Tom lovade att stötta Johan med de medel han kunde, så han började anordna insamlingar av allt som kunde hjälpa Johan och de förband han utbildade. Tom och en kompis åkte hela vägen till fronten i östra Ukraina där de lämnade över ett helt skåpbilslass med förnödenheter, elverk, medicinsk utrustning, drönare, hygienartiklar, filtar, uniformer, underställ, vantar, mössor, skor, raggsockor, matpåsar (rations) och mycket mer direkt i händerna på ukrainska soldater och officerare.

Den gränslösa glädje och tacksamhet de mötte längs vägen i alla vägspärrar och hos förbanden fyllde dem med en ofattbar känsla av att ha hjälpt till på riktigt.

På vägen till fronten, stannade de och sov hos en bekant i Lviv. Efter ett fåtal timmars sömn skulle de ge sig av. Ola, som de bodde hos propsade på att få bjuda på en kopp kaffe innan avfärd. Tom och hans kompis tog en första sipp på kaffet, stannade upp och tittade på varandra. De utbröt nästan samtidigt – Vilket gott kaffe! De frågade och fick se ett rött litet paket med kyrilliska tecken.

Hela vägen till och från fronten letade de efter kaffet utan att hitta det förrän de kom till Lviv på tillbakavägen. Där i en butik, fick Tom tag i tre paket. Ett rött, ett grönt och ett svart. Och när de övernattade i Lviv igen hade Ola köpt varsitt paket åt dem.

Väl hemma i Sverige igen, bjöds det på fantastiskt kaffe som uppskattades av många. En kollega, som kunde ryska, förklarade att det stod Espresso (Еспресcо) på paketet och ”Kaffe från Lviv” (Кава зі Львова). Det visade sig att kaffet producerades i Lviv!

Nästa resa i Ukraina, stannade Tom i ett större snabbköp och fyllde en stor kasse med kaffe, som han sålde genom sin Facebookgrupp ”Direkthjälp till Ukraina”.

Då föddes idén till att starta verksamheten och i slutet på mars 2023 tog Tom tillsammans med sin bror Johan initiativet till att starta The March Initiative.

Tre veckor efter säljstarten, hade de sålt över 300 paket kaffe!

Vinsten går bland annat till att köpa in akut första hjälpen (traumakit) som skänks till behövande vid fronten